Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Talán hasznára veheted, ha teheted!

 

Kép Külön fehérek

Ez a cím sokat elárul.. Bizony máig is fennmaradt az a rossz "szokás", hogy a fehér lovak többségét, a különböző színű lovak kiközösítenek, vagy megtámadnak.. Természetesen nem minden lónál van így. Vannak kivételek is, de például, ha két ló régóta ismeri egymást, az egyik fehér a másik fekete, mégis kedvelk egymást, és nem áll közéjük ez a kapocs.. Ez bizony azért van, mert azősidőkben, mikor még a lovak szabadon éltek, mint vadlovak, mindig "menekülő hadjáratban" voltak, mert az ottani elkapták, és befogták.. A fehér lovak gyakran elárulták őket, virítós fakó színükkel, ez még a mostani  vadnyugati filmek többségében is így van.

A dühös lóKép  

Ha egy ló mérges, dühös akkor fejét harciasan felkapja, füleit hátralapítja, azaz "sunyít". Száját ilyenkor szorosan összezárva tartja, vagy kinyitja. A képen láthatjuk, ahogy az ágaskodó ló füleit hátracsapva,  nyitott szájjal próbálja erőfölényét kimutatni.

"Hív az álom csengettyűje"

Kép Lehet, hogy egy ló álmos, mert elfáradt, de ugyanakkor lehet lehangolt, de beteg is. A füleit oldalra, vagy hátra fordítva szemét kissé, vagy teljesen behunyva, orrlyukait kitágulva látjuk, akkor ez a hangulat illik rá. Ilyenkor száját mogorván összeszorítja..(talán elég volt már ma a zablából?) Leginkább a fáradt lovaknál szokott ez előfordulni, de az előbbi felsoroltaknál is jellemző.

Lovasok fájdalma: "Kidörzsölt lábikó"Kép

Bizony gyakran kidörzsöljük lábunknat a térd belsejénél, ahol érinti a nyeregpárna lábunkat, vagy más helyen.. Főleg könnyűügetésnél: mikor föl le ülünk a nyeregben, térdünket dörzsöli valami.. (Sajnos, mint én is tapasztalhattam...) Mintha csak a kötelet másznánk rövidgatyában, úgy sebezzük meg lábunkat.. Ilyenkor, ha már tényleg elterveztük, hogy lovagolni járunk, ha nincs is sikerélményünk űzzűk a sportot, szerezzünk be mindenképpen egy lovaglónadrágot, és egy pár csizmát. (a csizma mindig egy számmal legyen nagyobb, hogy télen tudjunk rá venni frotirzoknit.) A kisebezett lábra pedig a leghatékonyabb gyógyír a Betadine amivel tényleg beforrhat a seb. Közben esetleg lehet kenegetni Bepanthennel. Lehet, hogy le kell mondani több hetet a lovaglásról, de ha igyekszünk akkor elfoglalhatjuk magunknat. Lovas dolgokkal pl.:rajzolás, olvasás...stb. <Én ezt tettem, úgy, hogy 4 hétig nem mehettem lovagolni. Lovas könyveket olvastam, elméletben tanultam, és lovakat rajzoltam.>(kisebb-nagyobb sikerrel..)

Fő az óvatosság! Figyelem lótulajdonosok!Kép

Bizony végre a fagyos tél után, a lovak nagyon tudnak örülni. Nem csak azért, mert kényelmesebben hempereghetnek a legelőn, hanem azért is, mert ilyenkor a gazdag, üde, nedvús fűcsomókat végre újra eszegethetik. DE! Sajnos ilyenkor a lovak akár a gyerekek amikor megnézik a karácsonyi ajándékot, megbabonázza őket a tekintet, és egész nap csak csámcsogva legelésznek, mást se csinálva. Csakhogy ilyenkor a sok zöld fűtől könnyen savós patairhagyulladást kaphatnak. Ez  a lovaknak nagyon tud fájni, minden apró cselekvés, mozdulat erős fájdalmat okozhat. Rögtön kell hívni az állatorvost, és míg meg nem érkezik; eközben locsolgatni kell patáját jéghideg vízzel.

Hideg idők- Kevesebb víz?Kép

Ha hideg az idő, sose adjatok lovatoknak jéghideg vizet, mert könnyedén kólikát kaphat. Ez a betegség hasi görcsökkel járhat, veszélyes, és rendkívül fájdalmas. Ilyenkor a langyos vizet adjunk, testhőmérsékletű legyen, és egyszerre keveset adjunk belőle, akkor is ha pacid még többet szeretne inni. Így csak megelőzzük ezt a betegséget, hisz leginkább ez okoz a lovaknál elhullást, szenvedést, hisz a medencetáji fájdalmakat ez a betegség okozhatja. Ilyenkor a beteg ló a földön fekszik, mint ahogy a képen is láthatjuk, és gyötrő fájdalmakkal küzd. Ilyenkor sűrgősen állatorvost kell hívni.