Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lóápolás:

Felszerelés:Kép                       

A lóápoló felszerelésekről is tudnunk kell eleget, hogy miképpen kell használni, hogyan, és mire..

Hogy megfelelően használjuk őket, itt egy kis útmutató:

 

A lovaknál az ápolás például a szőrzeten, olyan akár egy masszázs,ami nagyon jól esik nekik. Az izmok vérellátását is elősegíti, a tisztaságon kívül.. Ez mind hasznos egy ló számára. A lovaknak külön-külön keféjük van, a lovardákban szükségszerűen ráírják a kefékre a lónak a nevét, hogy megkülönböztessék.. Nézzük az eszközöket!

Kép A lovakat általában elölről hátra felé pucoljuk, de nem indegy mivel kezdjük a pucolását. Először is gumivakaróval  a szőrzet növekedésével ellentétesen körkörösen végig dörzsölgetjük, ami segítségével eltávolítjuk a legkisebb piszkokat is. A szőrforgóknál óvatosabban, és ezt a műveletetérzéssel hajtsuk végre.

 Majd a pucolókefévelKép a szőrzetnövekedésével egyezően végig simítjuk, és a gumivakarónKép több használat után összedörzsöljük, hogy a szennyeződések kijöjjenek belőle. (egyik kezünkben a gumivakaró, másikban a pucolókefe) Természetesen itt is vigyázni kell a szőrforgóknál!!

A legutolsó lépés (a szőrzeten), hogy törülkőzővel átsimítsuk a szőrzetet, majd a boksz falán, vagy a korláton rázzuk ki, és tovább törülgessük meg a csontos, vagy érzékeny pontokon.

A sörény és a farok hosszú szőrét gumicsutakolóval, vagy fésűvel Kép simítsuk, fésüljük ki. A sörényszőrét erőteljesebben, mint a farkat, mert a faroknál csak a farokrépa tájékán. Amúgy kézzel bontsuk ki, de akkor se közvetlenül a ló háta mögött áljunk, mert bármikot megriadhat véletlenül és kirúghat.

Kép A patákat általában lovaglás előtt és után kikaparjuk, és alkalmanként bezsírozhatjuk patazsírral, de annak inkább optikai hatása van.Kép A patatisztítót használni nem nehéz, ilynkor ha még nem tudod érdemes érdeklődni, hogy mutassák meg. Ezt a műveletet úgy végezzük hogy a ló fara felé fordulva végig simítsuk a ló lábszárát, majd a "patát" vagy a "lábat" utasításra  a ló fölemeli a patáját. Ekkor térdünkkel megtámasztva kikaparjuk az aljából a trágyát, vagy más szennyeződést.